Przyznajemy, z tradycyjną włoską lasagne niewiele ma to wspólnego. Ale jest co najmniej równie pyszne, a z pewnością zdrowe:) Oczywiście można pomyśleć o własnej wariacji. My akurat przygotowaliśmy kolację dla całej rodziny z tego co zostało w lodówce. I nikt nie narzekał:)
Składniki:
– szklanka kaszy jaglanej
– 1 cukinia
– 300 g. mięsa mielonego
– garść startej goudy
– garść startego grana padano
– oliwa z oliwek
– pieprz, sól, inne przyprawy wg uznania
Kaszę gotujemy z odrobiną soli i oliwy ok.15 minut. Mięso smażymy na patelni z dodatkiem przypraw. Cukinię kroimy na plastry grubości ok. 1 cm. Każdy plaster smarujemy oliwą i układamy jeden obok drugiego na dnie żaroodpornego naczynia. Na cukinię przekładamy usmażone mięso a następnie ugotowaną kaszę. Posypujemy oba rodzajami sera. Na wierzchu znowu kładziemy plastry cukini posmarowane oliwą. Całość zapiekamy w piekarniku 20-30 minut aż plastry cukinii się zarumienią.
Smacznego!